Нові ріжучі матеріали для інструментів LEUCO

Домінік Фенделер (праворуч) та Маркус Еркенбрехер (ліворуч)

98% ріжучих граней зроблені з карбід вольфраму або промислово вироблених алмазів

Наскільки важливим є ріжучий матеріал для дискових пил?

LEUCO презентує новий ріжучий матеріал «HL Board 04 plus». Домінік Фенделер, голова департаменту досліджень та розвитку дискових пил LEUCO і Маркус Еркенбрехер, менеджер з продуктів дискових пил, розповідають:

Які ріжучі матеріали LEUCO зазвичай використовує для дискових пил?

В основному, ми в LEUCO використовуємо три різні типи ріжучих матеріалів для дискових пил. 98% ріжучих граней зроблені з карбід вольфраму або промислово вироблених алмазів (DP). Ми маємо 10 видів твердосплавних матеріалів для різних типів деревини, композитних матеріалів та кольорового металу. Що стосується алмазного ріжучого матеріалу, вибір звужується до трьох видів.

Для чого потрібні різні ріжучі матеріали?

З фізичних причин. Підвищена зносостійкість ріжучого матеріалу призводить до зниження міцності на згин. З підвищенням твердості ріжучий матеріал стає більш крихким. І навпаки, менш твердий ріжучий матеріал відзначається вищою міцністю на згин. Залежно від потреб ці дві властивості взаємокорегуються. Полікристалічний алмаз, один з найміцніших і найбільш зносостійких ріжучих матеріалів, водночас є одним з найбільш крихких. Він легко ламається при ударах.

Що ці характеристики зносостійкості та стійкості до навантажень дають користувачам?

Нашим незмінним завдання є підвищення життя зуба інструменту. Термін експлуатації різця може бути підвищений шляхом збільшення твердості і зменшенням зношення або шляхом збільшення в’язкості та зменшення ризику поломки ріжучої грані. Співвідношення цих характеристик повинно відповідати матеріалам, які будуть оброблятися.

HL Solid 15, наприклад, поєднує м’якість та в’язкість для різання м’яких порід дерева, а новий HL Board 04 plus, твердіший але крихкі ший, найкраще підходить для обробки МДФ. Такий самий принцип застосовується для алмазів: DP набагато твердіший за HW, але змінюючи інші властивості (розмір гранул, концентричність…) ми отримуємо різні типи DP для різних матеріалів. За потреби, всі ріжучі матеріали можуть бути укріплені за допомогою додаткового покриття. Цей тип покриття широко відомий на ринку під назвою «Leuco topCoat». Він підвищує термін експлуатації різців і запобігає налипанню на верхній шар ріжучих граней.

Як можна покращити властивості ріжучих матеріалів?

Нові матеріали і більша швидкість подачі верстатів призвели до підвищення вимог до ріжучих граней дискових пил. А відповідно, і до ріжучих матеріалів. Питання розвитку завжди стосуються твердості, в’язкості та механічної обробки.

Як тестуються нові ріжучі матеріали?

Перший і важливий крок – протестувати механічну роботу матеріалу на процесах внутрішнього виробництва. Ми звертаємо увагу на те:

  • Як поводиться матеріал під час пайки? Якщо карбід заважкий, він може зламатися.
  • Як карбід поводиться під час подрібнення? Якщо він занадто м’який чи важкий, існує ризик утворення тріщин. Завдяки цим процесам оптимізується диск для подрібнення та корегується відповідно до твердого сплаву. Це стандартизований тест на зношення, який створили наші розробники.

Будь-який новий матеріал проходить ці випробування внутрішнього тесту перед тим як перейде до практичного тестування.  В численних польових дослідженнях, він буде протестований користувачами на їхніх верстатах в щоденній роботі.

Чим відрізняється новий HL Board 04 plus від LEUCO?

HL Board 04 plus це карбід вольфрамовий матеріал розроблений спеціально для LEUCO. Його оптимізована продуктивність є результатом незвичного поєднання компонентів. Хоч його твердість така сама, як і в попередніх, HL Board 04 plus менш ламкий та стійкий до впливів навколишнього середовища.

На яких типах дискових пил може бути використаний новий ріжучий матеріал?

Особливий «HL Board 04 plus» найбільш підходить для:

  • «U-Cut» та «Q-Cut» , нових серій дискових пил для форматного розкрою з твердосплавними різцями
  • Всіх конічних підрізних дискових пил
  • Форматних дискових пил для фінішної обробки, пил з великою кількістю зубів, наприклад, дискових пил серії g5-System.

Він може бути використаний в інструментах для обробки багатьох матеріалів, від дерева до пластика.

Які переваги отримують користувачі?

Враховуючи те, що HL Board 04 plus вкриє великий ряд пил різних серій, майже всі користувачі відчують переваги нового ріжучого матеріалу. Вони отримають вигоду від набагато довшого терміну експлуатації ріжучих граней. Польові дослідження довели, що новий ріжучий матеріал підвищує життя зуба на 30% порівняно з попередньо використовуваними карбідовими матеріалами.